Metsät – maailmamme keuhkot

Puut ovat merkittävä osa ekosysteemiämme. Fotosynteesin avulla ne ylläpitävät hiilidioksidin ja hapen vaihtumista, minkä vuoksi ne ovat elintärkeitä maapallolla selviytymisemme kannalta. Puutavaraa on käytetty ja sitä tarvitaan edelleen muun muassa teollisuuden raaka-aineeksi sekä materiaalien ja tuotteiden valmistukseen. Raaka-aineen tarve edellyttää metsähakkuita ja raivaamista, jota nykyään kompensoidaan uusien puiden istutuksilla sekä metsänhoidollisilla toimenpiteillä. Yhdessä metsäteollisuuden kanssa meillä on mahdollista edesauttaa rikkaan ja monipuolisen ekosysteemin ja metsien säilymistä.

Yksi puu jokaisesta tilauksesta

Ángels, Michele, Martin

Joulun alla vuonna 2021 saimme idean ja vain muutamaa päivää myöhemmin sen syntymisestä käynnistimme "yksi puu jokaisesta ostosta" -kampanjan yhteistyössä paikallisen maa- ja metsätalousyhteisön kanssa. Patschin yhteisö toimii Itävallan vuoristoon kuuluvalla Patscherkofel vuorella. Jokaisesta joulun alla tehdystä tilauksesta rahoittaisimme yhden uuden puun istutuksen Patscherkofelin metsäalueen kasvattamiseksi.

Projektin etenemistä pystyi seuraamaan sosiaalisen median kanavistamme. Joulun idea kannatti – kevääseen 2022 mennessä olimme pystyneet osallistumaan 300 puun istutukseen! Mukaan istutusprojektiin meiltä lähti kaksi työntekijää, jotka tekivät aktiivista yhteistyötä Patscherkofelilla toimivan metsänhoitaja Martin Jörgin kanssa.
Kuten voitte seurata sosiaalisen median kanavistamme, pystyimme näin istuttamaan 300 puuta - ja tämä jo keväällä 2022. Yhdessä metsänhoitaja Martin Jörgin kanssa kaksi työntekijäämme teki aktiivista yhteistyötä Patscherkofelin vuoristoalueen metsänhoidon edistämiseksi.

Yhteistyö

Yhdessä metsänvartijan kanssa pääkonttorimme työntekijät Àngels ja Michele nousivat 1700 metrin korkeuteen etsimään nuorille puille sopivaa istutuspaikkaa. Martinin kanssa metsissä vietetyssä ajassa ehdittiin käydä monia mielenkiintoisia keskusteluja metsien säilyttämisestä sekä suojelusta. Metsänhoitajille metsät ovat sydämen asia ja he suhtautuvat työhönsä intohimoisesti. Saimme iloksemme kuulla, että alueen retkeilijät pitävät metsän siistinä ja vievät roskat mukanaan. Tieto motivoi sekä antoi entistä enemmän merkitystä metsiensuojelun eteen tehtävälle työlle.

Taimilla on koti
Taimilla on koti


Puiden kasvatus ja istutus on pitkä prosessi. Metsään ei levitetä siemeniä tai istuteta nuoria versoja, vaan taimia kasvatetaan metsäpuutarhassa ensimmäiset 1–2 vuotta. Tämän jälkeen taimet siirretään pellolle, jossa ne kasvavat vielä kahdesta kolmeen vuotta. Kun taimet on karaistu ja ne ovat saavuttaneet riittävän kestävyyden, puut nostetaan pellolta ja siirretään metsään istutettavaksi. Patscherkofelin istutuksissa käytetyt puut ovat kotoisin Tirolin vuoristoalueelta, joten ne ovat tottuneet vaativaan vuoristoilmastoon ja sopeutuvat hyvin metsän alkuperäisiin puulajeihin. Näillä toimenpiteillä taataan se, että istutus onnistuu ja puustolla on hyvät mahdollisuudet kasvulle.

Suurin osa istutetuista puista oli havupuita, kuten kuusia, lehtikuusia ja mäntyjä. Ahkerat apulaisemme pitivät hyvin kiehtovana prosessin vaihetta, jossa maaperä valmistellaan ja möyhennetään pienten taimien istutusta varten. Työntekijämme kokivat yhteistyön merkitykselliseksi ja he olivat iloisia saadessaan olla osana tätä hanketta. Toivomme, että tunne välittyy myös asiakkaillemme, jotka tekivät ostoksia kampanjan aikana ja siten mahdollistivat tärkeän istutushankkeen.

Taimet helmikuussa 2023
Taimet helmikuussa 2023


Olemme edelleen tiiviisti yhteydessä metsävalvoja Martiniin ja saamme säännöllisesti tietoa istutetuista puista. Taimet ovat nyt ohittaneet ensimmäisen talvensa ja lepäävät paksun lumikerroksen alla. Lumikerros suojaa puita pakkaselta ja antaa niille mahdollisuuden selvitä talvesta, kunnes keväällä taas lämpö palaa ja puut heräävät uuteen kasvukauteen

Miksi puiden istuttaminen on vain osa ratkaisua?

Kuten Ángelsin ja Michelen välittämistä tunnelmista selvisi, tämä hanke oli meille erittäin arvokas kokemus. Opimme paljon myös yrityksenä ja meille on tärkeää jakaa tämä tieto kanssanne. Vaikka puita voidaan aina istuttaa lisää, kestää satoja vuosia, ennen kuin puut muodostavat metsän ja saavat maailman keuhkojen arvonimen. Siihen asti ne kasvavat vuosi vuodelta ja sopeutuvat ekosysteemiin sekä muuttuvaan ilmastoon.
Odotamme innolla, että pääsemme pian tukemaan uutta puuhanketta yhdessä asiakkaidemme kanssa, jotta voimme tarjota auttavan käden paikalliselle metsänhoidolle ja metsäteollisuudelle! Seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme, niin pysyt ajan tasalla hankkeen tuloksista ja puiden menestyksestä.

lisää aiheesta