Bryts nedbrytbara påsar i havet?

Plast i havet är ett verkligt problem för miljön. På land är komposterbara påsar det bästa alternativet till plastpåsar. Men vad händer i vattnet då? Bryts påsarna av biologiskt nedbrytbara material ner i vatten  – och i så fall, hur lång tid tar det?

Vad är biologiskt nedbrytbara påsar?

Biologiskt nedbrytbara påsar tillverkas av bioplaster. På Naturabiomat® använder vi bioplasten Mater-Bi® från Novamont. Detta innehåller förnybara råvaror, såsom vegetabiliska oljor och majsstärkelse. Bioplaster av denna typ konkurrerar dock inte med mat.

Biologiskt nedbrytbara påsar måste uppfylla EN 13432 för att listas som sådana. I denna standard anges att 90 procent av påsarna måste omvandlas till koldioxid när de komposteras. Den koldioxid som produceras i komposteringsprocessen kan mätas. De resterande 10%, å ena sidan, är inte, sedan dessa används av bakterierna och svampar som är involverade i att ruttna som byggnadsmaterial för tillväxt och reproduktion.

Bioabfallbeutel im Meer

Bryts de ekologiska påsarna helt ned i havet?

Vetenskapliga studier har försökt visa om Mater-Bi® filmer från bioplaster bryts ned i havet. Prover av bioplaster exponerades för marina sediment från stranden. Metabolisk övervakning av bakterierna som "smälter" bioplasten användes för att övervaka biologisk nedbrytning.

Studierna visade att höga nedbrytningshastigheter uppnåddes på relativt kort tid - mindre än ett år. Proverna försvann därför inte omedelbart, men på grund av en betydligt kortare uppehållstid utgör de en lägre ekologisk risk än produkter tillverkade av andra ämnen.

Så när bioavfall påsar hamnar i havet, är det hälften så illa?

Nej, även om de biologiskt nedbrytbara påsarna i havet bryts ned betydligt snabbare än andra typer av avfall, tar det fortfarande månader / år innan de försvinner. Slarvig miljöavfall, oavsett om avfallet hamnar i vattnet eller inte, är ett samhällsproblem som måste lösas, inte med biologiskt nedbrytbara påsar utan med ett övergripande socialt fokus på miljömedvetet beteende. Biologiskt nedbrytbara påsar är utformade för organisk återvinning, inte som en ursäkt för att behandla avfall slarvigt.

Tyvärr, trots vår sofistikerade insamling och återvinning av avfall, finns plastpåsar och förpackningar i jorden och vattnet. Där sönderdelas de långsamt i mikroplaster. Det är också anledningen till att det är bättre att använda snabbt och helt biologiskt nedbrytbart material för sådana produkter - som Österrike nu visar.

mer om ämnet